Behandelingen voor myomen

Opties voor behandeling van myomen

Vaststellen wat de juiste behandeling is van een myoom kan afhangen van het soort, de grootte en de locatie van het myoom. Overleg met uw arts over de verschillende behandelingsopties en stel samen uw behandelplan op.

Medische/hormoontherapie

Door de geneesmiddelen en hormonen die mogelijk worden voorgeschreven, verdwijnen myomen niet, maar deze kunnen de symptomen behandelen en de myomen in sommige gevallen tijdelijk doen slinken. Ze kunnen ook bijwerkingen veroorzaken als dergelijke middelen langere tijd worden ingenomen.

Hysterectomie

Bij de meest gebruikelijke behandeling van symptomatische myomen worden alle myomen verwijderd door de gehele baarmoeder te verwijderen. Dit is een ingrijpende operatie die meestal onder algemene anesthesie wordt uitgevoerd, met een herstelperiode van 6 weken (afhankelijk van de operatieve benadering).

Myomectomie

Een operatieve behandelingsoptie waarbij de myomen worden verwijderd, maar de baarmoeder wordt gespaard. Deze ingreep wordt meestal onder algemene anesthesie uitgevoerd en hiervoor zijn vaak incisies (sneden) in de buik nodig.

Embolisatie van de baarmoederslagader (UAE)

UAE (soms UFE genoemd) is de injectie van kleine deeltjes om de bloedvaten rondom de baarmoeder te blokkeren, waardoor het myoom na verloop van tijd afsterft en slinkt. Hoewel UAE effectief is, kan deze behandeling gepaard gaan met aanzienlijke pijn en een groter risico van complicaties tijdens de zwangerschap.

Sonata-behandeling

Bij de Sonata®-behandeling wordt gebruik gemaakt van een intra-uterien ultrasoon instrument om afzonderlijke myomen te lokaliseren en te behandelen. Radiofrequente energie wordt aan het myoom afgegeven om deze te doen slinken en de symptomen te verminderen. De myomen worden binnen in de baarmoeder behandeld. Daarom hoeft er voor de Sonata-behandeling niet in de buik te worden gesneden, weefsel hoeft niet te worden weggesneden of operatief te worden verwijderd en de baarmoeder blijft intact.